Adam 'Taisum' Musiatewicz Adam 'Taisum' Musiatewicz 25.07.2020
Kategorie: Dookoła świata
Skomentuj: 0

Pojedźmy na ...

Pamiętacie jakie było największe marzenie Trumana Burbanka, głównego bohatera „Truman Show”?

Przypomnijmy sobie ten fragment:

Dla Trumana to nie było takie proste, ja zaś dzisiaj zabiorę Was właśnie na Fiji, co prawda będzie to tylko podróż myślami i na kanapie, ale kto wie, może kiedyś napiszę jakiegoś video-posta z podróży na Fiji. Do rzeczy. Cóż to wiemy takiego o tym państwie?

Fiji to państwo wyspiarskie, położone na ponad 330 wyspach i 500 wysepkach pochodzenia wulkanicznego, otoczonych rafami koralowymi. Jak to wspominał Truman, do dziś całkowicie niezamieszkałych jest około 110 wysp. Dwie największe to Viti Levu i Vanua Levu, zajmujące łącznie ponad połowę powierzchni państwa. Na wyspach wznoszą się góry wulkaniczne porośnięte wiecznie zielonymi lasami równikowymi. Klimat można określić jako równikowy wilgotny.

Fiji posiada jedną z najbardziej rozwiniętych gospodarek Pacyfiku. Głównym źródłem dochodu jest turystyka i rolnictwo. Uprawa trzciny cukrowej i produkcja cukru, tytoniu, palmy kokosowej, kakao i innych miejscowo jadalnych korzeni to podstawa rolnictwa. Wydobywa się też złoto, srebro i miedź oraz odławia ryby.

Jako, że dzisiejszy post dotyczy CZEKOLADY, właśnie kakao będzie naszym głównym punktem. Nie będziemy omawiać produkcji czy rozwodzić się nad walorami „fidżiańskiego” kakao, ale tym razem skupimy się na herbie tegoż państwa.

herb fiji

OPIS HERBU: Klejnot: ( zwieńczenie herbu ) kanoe pod pełnymi żaglami; Motto: Lękaj się Boga i czcij Królową    ( Brytyjską); Trzymacze: dwaj wojownicy; Tarcza Herbowa: podzielona na pięć części Krzyżem Św Jerzego, na 4 polach trzcina cukrowa, palma kokosowa, gołąb pokoju i kiść bananów, nad nimi angielski lew w koronie trzymający w szponach strąk kakaowca.

Niektóre źródła podają, iż jest to kokos, ale oryginalny opis herbu oraz wiadomości, jakie uzyskałem od przedstawiciela ambasady Fiji nie pozostawiają wątpliwości, iż jest to owoc kakaowca. Błąd może wynikać z ciekawostki lingwistycznej. Często w opisach palmy kokosowej w języku angielskim pojawia się obok słowa coconut, czyli kokos również słowo cocoanut, czyli orzech kakaowca, w dosłownym tłumaczeniu. Czy kokos ma coś wspólnego z kakaowcem? Poza tym, że mogą występować razem np. w przepysznym cieście kakaowo-kokosowym to raczej nie*, cocoanut to po prostu archaiczna forma wymowy coconut.

*no dobra, i to, i to jest rośliną, ale w systematyce dochodzą w klasyfikacji do poziomu tzw. „gałęzi” (klad), różnią się już od poziomu „klasy”. Tak więc naprawdę nie mają za wiele wspólnego ze sobą, poza ciastem oczywiście. :)

Tym postem zaczynamy serię o naszych „bohaterkach” w herbach państw. O tak, to jeszcze zdecydowanie nie koniec niespodzianek, a i Truman Burbank na naszym blogu jeszcze się pojawi. Do usłyszenia!

Lista komentarzy (0)
Dodaj komentarz