Gotowi na podróż w czasie, do ławek szkolnych? Dla niektórych może to jeszcze czasy nieodległe albo aktualne ale dla mnie…. o matko, gadam jak dziadek z kilkoma wnukami na karku. Dobra do rzeczy, porozmawiamy dzisiaj o podstawach mleka. Cóż takiego jest w tym życiodajnym płynie i jaka jest naprawdę istota mleka.
FIZYKA MLEKA
Zajmiemy się najpierw ogólną strukturą fizyczną. Mleko składa się z wody, w 87% z wody. Wodą zajmiemy się później ale stanowi ona bazę w której znajdują się pozostałe składniki. Możemy je opisać w kilku podstawowych formach w jakich występują w zależności od wielkości cząsteczek. Charakteryzuje to poniższa tabela:
- roztwór jonowy 0,011nm ( wielkość cząstek)
- roztwór molekularny 0,11nm
- drobna dyspersja-układ koloidalny 1100nm
- gruba dyspersja- zawiesina lub emulsja 50100nm
Wszystkie te formy znajdziemy w mleku a szczegółowym ich omówieniem zajmiemy się później.
SKŁAD MLEKA
Głównymi składnikami mleka są:
- woda 87% ( zakres 85 – 89 )
- pozostałe 13% w tym
- tłuszcze 4% ( 2,5 – 6 )
- proteiny 3,4% ( 2,9-5 )
- laktoza 4,8% (3,6 – 5,5 )
- minerały 0,8% (0,6 – 0,9 )
Powyższe wartości to średnia składu mleka. Składniki mogą się różnic w zależności od zwierzęcia, rasy, wieku, zdrowia a nawet etapu laktacji. Badania i doświadczenie hodowców pokazują też że technika chowu zwierząt oraz warunki środowiskowe mają wpływ na te parametry.
Aby dopełnić obraz musimy tez wspomnieć o UKŁADZIE BUFOROWYM mleka. Dopiero teraz, otrzymamy pełną strukturę chemiczną naszego „dodatku do kawy”. Kiedy uzmysłowimy sobie jak jest ona skomplikowana, to łączenie mleka z kawą dopiero daje nam pole do popisu. Ten wpis to tylko wstęp, w dalszych zajmiemy się poszczególnymi parametrami i jego wpływem na kawę. Do kolejnego czwartku.