Adam 'Taisum' Musiatewicz Adam 'Taisum' Musiatewicz 16.07.2020
Kategorie: Mleko
Skomentuj: 0

Czuję chemię do mleka!

O mleku naukowo, pierwsze słowa!

Gotowi na podróż w czasie, do ławek szkolnych? Dla niektórych może to jeszcze czasy nieodległe albo aktualne ale dla mnie…. o matko, gadam jak dziadek z kilkoma wnukami na karku. Dobra do rzeczy, porozmawiamy dzisiaj o podstawach mleka. Cóż takiego jest w tym życiodajnym płynie i jaka jest naprawdę istota mleka.

FIZYKA MLEKA

Zajmiemy się najpierw ogólną strukturą fizyczną. Mleko składa się z wody, w 87% z wody. Wodą zajmiemy się później ale stanowi ona bazę w której znajdują się pozostałe składniki. Możemy je opisać w kilku podstawowych formach w jakich występują w zależności od wielkości cząsteczek. Charakteryzuje to poniższa tabela:

  • roztwór jonowy 0,011nm ( wielkość cząstek)
  • roztwór molekularny 0,11nm
  • drobna dyspersja-układ koloidalny  1100nm
  • gruba dyspersja- zawiesina lub emulsja 50100nm

Wszystkie te formy znajdziemy w mleku a szczegółowym ich omówieniem zajmiemy się później.

SKŁAD MLEKA

Głównymi składnikami mleka są:

  • woda 87% ( zakres 85 – 89 )
  • pozostałe 13% w tym
  • tłuszcze 4% ( 2,5 – 6 )
  • proteiny 3,4% ( 2,9-5 )
  • laktoza 4,8% (3,6 – 5,5 )
  • minerały 0,8% (0,6 – 0,9 )

Powyższe wartości to średnia składu mleka. Składniki mogą się różnic w zależności od zwierzęcia, rasy, wieku, zdrowia a nawet etapu laktacji. Badania i doświadczenie hodowców pokazują też że technika chowu zwierząt oraz warunki środowiskowe mają wpływ na te parametry.

Aby dopełnić obraz musimy tez wspomnieć o UKŁADZIE BUFOROWYM mleka. Dopiero teraz, otrzymamy pełną strukturę chemiczną naszego „dodatku do kawy”. Kiedy uzmysłowimy sobie jak jest ona skomplikowana, to łączenie mleka z kawą dopiero daje nam pole do popisu. Ten wpis to tylko wstęp, w dalszych zajmiemy się poszczególnymi parametrami i jego wpływem na kawę. Do kolejnego czwartku.

Lista komentarzy (0)
Dodaj komentarz